Faberge Eggs - Synonym for luxury!

Saturday, May 21, 2011


Kada se kaže Faberge jaje, misli se na bilo koje od hiljadu jaja koja su izrađena u kući Faberge. To su, uglavnom bile minijature koje su se nosile oko vrata kao privezak pojedinačno ili u grupi. Većina njih se uglavnom kupovala i darivala za vreme Uskrsa.
Najpoznatija  jaja iz ove kuće su većih dimenzija i nazivaju se “carska jaja” izrađivana su po porudžbini za ruske careve Aleksandra III (Alexander III) I Nikolaja II (Nikolai II) u razdoblju od 1885. do 1917. godine. Ukupno je napravljeno 50 jaja od kojih su 42 sačuvana do današnjeg dana. Poslednja carska jaja “Constellation” i “Karelian Birch” su planirana za 1918. godinu ali nikada nisu isporučena jer je te godine ubijen Nikolaj II (Nikolai II) sa svojim porodicom. Smatra se da ova jaja nisu do kraja završena. Intresantno je da su se ova dva jaja smatrala izgubljenim sve do 2001.godine kada je objavljeno da se nalaze u vlasništvu kolekcionara iz Moskve Aleksandra Ivanova (Alexander Ivanov). Trenutno ih možete videti u Fabergeovom muzeju u Baden Badenu u Nemačkoj.
Faberge jaja su izrađivana od plemenitih metala, dragog kamenja, kristala i dijamanata. Izraz “Faberge jaje” je sinonim za luksuz. Ova jaja još uvek izazivaju divljenje i smatraju se remek delom juvelirske umetnosti.



Istorija

Istorija je počela da se piše kada se tadašnji ruski Car Aleksandar III (Alexander III) odlučio da pokloni  jaje za Uskrs 1885. godine svojoj ženi, Carici Mariji Fedorovnoj (Maria Fedorovna). Smatra se da je Car inspiraciju za ovaj poklon pronašao u jaju koje je posedovala njena ujna,  princeza Vilhemina Mari (Wilhemina Marie) od Danske. Prvo carsko jaje se zvalo “Hen” i bilo je izrađeno od zlata. Ovo jaje je sadržalo u sebi tri iznenadjenja, ali su poslednja dva izgubljena.
Carica Marija Fedorovna (Maria Fedorovna) je bila toliko oduševljena ovim poklonom da je Piter Karl Faberže (Peter Carl Faberge) proglašen carskim juvelirom i naručeno mu je jaje i za sledeću godinu. Posle 1886. godine njemu je data potpuna sloboda u kreiranju carskih jaja. Smatra se da su jaja koje je on kreirao upravo bila najmaštovitija i izrađivala su se u strogoj tajnosti. Čak ni sam Car nije znao kakvo će jaje stići tog Uskrsa, jedino se znalo da će sadržati iznenađenje.
Nakon smrti  Cara Aleksandra III (Alexander III), 1. Novembra 1894, prestolonaslednik Car Nikolaj II (Nikolai II) je svakog Uskrsa poklanjao po dva jaja – jedno svojoj ženi Carici Aleksandri Fedorovnoj (Alexandra Fedorovna), drugo majci Mariji Fedorovnoj (Maria Fedorovna)
Faberge jaja se nisu proizvodila u periodu od 1904-1905. zbog Rusko-Japanskog rata.



Juvelirnica Faberge
Piter Karl Faberže (Peter Carl Faberge) takođe poznat kao Karl Gustavovič Faberže (Carl Gustavovich Faberge) je rođen 30. Maja 1846. u Sant Petersburgu u juvelirskoj porodici.
Mladi Karl Faberže (Carl Faberge) je završio nemačku školu St. Anne u Sant Petersburgu. Po završetku škole se preselio u Frankfurt gde je izučavao juvelirski zanat u čuvenoj juvelirskoj kući Fridman ( The House of Friedman). On se 1864. vratio u Sant Petersburg i pridružio očevoj juvelirnici da bi 1872. godine potpuno preuzeo njegovo poslovanje.
Carl Faberge i njegov mlađi brat Agaton, takođe jako talentovan juvelir su briljirali na Pan-Ruskoj izložbi u Moskvi 1882. Od tog trenutka juvelirnicu Faberge više ništa nije moglo zaustaviti. Bili su najveća kompanija tog tipa u Rusiji sa preko 500 zaposlenih, pordužnicama u Moskvi, Kievu, Odesi, St. Petresburgu i Londonu, proizveli su preko 150 000 artikala i bili glavni juveliri za ruski i švedski dvor.
Carska jaja su u to vreme uživala veliku popularnost pa je Faberge napravio nekoliko velikih jaja i za privatne klijente:  Vojvotkinju od Malboroua (Duchess of Malborough), porodicu Nobel (The Nobels), porodicu Rotšild (The Rotshields), porodicu Jusupov (The Youssupovs). Kolekcija od sedam velikih jaja je napravljena za industrijalca Aleksandra Kleča (Alexandera Klech).
Medjutim, kompanija Faberge, kakvu do tada poznajemo prestaje da postoji 1917. godine kada su je nacionalizovali Boljševici a familija Karla Faberžea (Carl Faberge) se preselila u Švajcarsku, gde je on i preminuo 1920.godine.
 
U cilju sticanja što više inostranih sredstava Staljin (Stalin) je prodao veliki broj carskih jaja. Smatra se da je u peroidu 1930 – 1933. godine 14 jaja napustilo Rusiju. Velika većina je prodata bliskom Lenjinovom (Lenin)  prijatelju Armandu Hameru (Armand Hammer) i Emanuelu Snoumanu (Emanuel Snowman). Pored carskih jaja Armandu Hameru (Armand Hammer) su prodata i sva prava kompanije Faberge. Time je počelo rušenje ugleda tog brenda. Pod imenom Faberge su se pojavili jeftini parfemi i nakit.  Tek 1990. je ponovo preduzet korak za oživljavanje ovog brenda. Licencu je dobilo nemačko preduzeće Victor Mayer. Slavna Fabergeova jaja su proizvođena u manufakturi u jednom malom nemačkom gradiću, međutim licenca se 2008. Nemcima nije produžila. Od 2009. Mark Danhil ( Marc Dunhill), praunuk Alfreda Danhila (Alfred Dunhill) osnivača istoimene duvanske kompanije ulaže napore da Faberge opet postane ono što je nekada bio luksuzna marka ekstra klase. U tom cilju u Ženevi je iste godine otvoren prvi i jedini Faberge butik i osmišljena nova Faberge kolekcija od sto komada unikatnog nakita čije cene dostižu i do vrtoglavih sedam miliona evra. Praunuka Karla Pitera Faberžea (Carl Peter Faberge) Tatiana Faberže (Tatiana Faberge) izučena juvelirka koja živi u Ženevi je takodje uključena u proces vraćanja staroj sjaja kompaniji.
Danas se Fabergeova carska jaja mogu videti u muzejima širom sveta. Najveću privatnu kolekciju Faberge jaja i nakita ima ruski oligarh Viktor Vekselberg (Victor Vekselberg) koja se procenjuje na iznos od $90 miliona od $120 miliona. 2007.godine je prodato najskuplje Faberge jaje u iznosu od £8.9 miliona.


Faberge in Geneva

0 comments:

Post a Comment